Prova de concepte amb les Microsoft Hololens gràcies a Sfy

Les Hololens són unes ulleres de Realitat Augmentada desenvolupades per Microsoft (https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us).

La realitat augmentada permet incloure elements de realitat virtual sobre la visió real. En el cas de les Hololens, la seva tecnologia permet visualitzar objectes que no existeixen realment sobre el nostre camp de visió, com si fossin hologrames.

Les Hololens són ulleres de Realitat Augmentada del tipus que permeten veure-hi a través (“see-through”), afegint els objectes virtuals a través d’uns microprojectors que projecten les imatges en els nostres ulls, mentre permeten que veiem normalment tota la resta.

Per tal de poder situar els objectes en la realitat de forma versemblant, les ulleres han de poder reconèixer en tres dimensions el camp de visió. Per exemple, si es vol simular una gerra virtual sobre una taula real, cal conèixer exactament la posició de la taula respecte de les ulleres en tot moment. Això permet que encara que l’usuari de les ulleres es mogui, la gerra virtual segueixi apareixent sobre la taula.

Per tant les Hololens permeten mesurar la distància als objectes reals, i al mateix temps afegir informació sobre aquests objectes o superfícies reals. Aquesta capacitat és necessària per la funció de reconeixement de distàncies, canvis en la superfície del terra i possibles obstacles que volem incloure en Les Ulleres d’en Biel. Moltes persones amb baixa visió com en Biel tenen problemes per mesurar les distàncies, cosa que els hi provoca problemes per baixar escales i risc de caigudes.

El passat dia 22 de Febrer vàrem poder finalment realitzar una prova de concepte amb les Hololens gràcies a l’empresa catalana Sfy (www.sfy.com), i en particular a Xavier Guardia, Director General d’aquesta empresa. Sfy va realitzar una aplicació per les Hololens que ens va permetre verificar la capacitat de mesurar la distància als objectes, i fer que les persones amb baixa visió puguin ser informades de les distancia a través d’informació afegida, com per exemple acolorint la imatge amb colors diferents segons la distància.

En aquesta prova s’ha utilitzat una trama sobre la superfície dels objectes, que es mostra amb colors diferents segons la distància, com podeu veure en el tweet de Sfy al començament d’aquest post (blau per lluny, verd per mitja distància, blanc per a prop). Com podeu veure la prova va ser un èxit, ja que es va poder demostrar que amb unes ulleres com les Hololens és possible proporcionar informació de profunditat espacial a les persones que tenen dificultats per tenir aquesta percepció.

Volem agrair a Sfy i especialment a en Xavier Guàrdia la seva col·laboració desinteressada per la realització d’aquesta prova. La seva predisposició ha estat extraordinària. Moltes gràcies, Xavier! Esperem poder seguir col·laborant en el futur amb Sfy en el projecte de les ulleres d’en Biel.

 

 

2 pensaments sobre “Prova de concepte amb les Microsoft Hololens gràcies a Sfy”

  1. Retroenllaç: Las Gafas de Biel

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: